Dell EMC PowerProtect DD Virtual Edition (DDVE) Kurulumu

By | 11 Ekim 2021

Merhaba Dell ürünleri hakkındakı bu makalemde Dell EMC yedekleme depolama alani olan Dell EMC PowerProtect DD Virtual Edition kurulumunu anlatacağım. Dell DPS ürünlerinin Avamar, Networker, RPVA ve b. ismini çok duymuşsunuzdur. Bildiğiniz gibi DELL EMC DataProtecion Suite kurumsal veri yedekleme ihtiyaçlarına uçtan uça çözüm sunuyor. Kısa adi ile DDVE de bu ürün paketinin bir parçasıdır. DDVE hakkında kısa özet geçeceğim ve ardından kurulum için aşamaları paylaşacağım.

Dell EMC PowerProtect DD Virtual Edition (DDVE), en üst düzey koruma depolama cihazı olan Dell EMC PowerProtect DD serisi’nin yazılım tanımlı bir sürümüdür. PowerProtect DD Virtual Edition, kurumsal ortamda veri koruması ve olağanüstü durum kurtarma olanağı sağlayan, sanallaştırılmış bir tekilleştirme cihazıdır. DDVE desteklenen herhangi bir sunucuda, converged, hyper-converged ve in-cloud sistemlere dakikalar içinde indirile, dağıtıla ve yapılandırılabilir. DDVE veri tekilleştirme, çoğaltma, veri bütünlüğü ve şifrelemeyi içeren temel PowerProtect Data Domain özelliklerin yani sira giriş seviyesi ve uzak ofis, şube ortamlarına verimli ve güvenilir veri koruması sağlar. DDVE buluta yedekleme ve çoğaltmaya da izin verir. Verileri bir PowerProtect DD‘sine çoğaltabilir ve buluta geri döndürebilir, hatta bulutta veya şirket içinde çalışan iki DDVE makinesi arasında veri yedekleyebilir ve çoğaltabilir. Bu, müşterilerin diğer bölgelerde birden çok DDVE makinasını çalıştırmasını ve her veriyi daha güvenilir tutmak için yedekleyip çoğaltmasını sağlayabilir. Bu arada bu sistemleri kolay olarak yönetmek için Dell EMC PowerProtect DD Management Center (DDMC) kulanabiliriz. DDMC kulanarak fiziksel PowerProtect DD serisi, DDVE, in- cloud ve on-prem sistemleri aynı dashboard-dan izleye ve raporlayabiliz. DDMC herhangi bir lisansa ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak indirilebilir.

DDVE aşağıdaki hypervisor sürümlerini destekler:

DDVE VMware ESXi, VMware vSphere, Microsoft Hyper-V ve KVM tabanlı birden çok sanal sunucu ortamına veri koruması sağlayabilir. DDVE aynı ve birden çok sunucular veya buluttaki sanal makineler arasındaki verileri koruyabilir, yedekleyebilir ve geri yükleyebilir multi-tenant ortamlarda da koruma sağlayabilir.

VMware ESXi: Version 5.5, 6.0, 6.5, 7.0

VMware vSphere: Version 5.5, 6.0, 6.5, 7.0

Microsoft Hyper-V: Microsoft Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016

KVM Linux distributions from Ubuntu, RedHat, SUSE, and CentOS

https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=7529633743093829795&li_theme=light

Kurulum için ilk önce DDVE sanal makinasini Dell Support sitesinden aşağidkı linkden indiriyoruz .

Support for Data Domain Virtual Edition | Sürücüler ve Yüklemeler | Dell Turkey

Bu resim için metin sağlanmadı

Kurulum yapacağımız versiyonu seçib indir dediğimizde Dell Support ürünlerindeki standart prosedur olan pdf sözleşme açılıyor ve aşağıdakı resimdeki gibi I Accept diyoruz ve ikinci sayfa açiliyor burada her sanalaştirma ortamı için farklı ddve formatı var. Biz Vsphere Vmware ortami için olan linkden indirme yapiyoruz

Bu resim için metin sağlanmadı

İndirilen dosyayı zip -den çıkarıyoruz ve ova yüklemesi için hazır hale getiriyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

İlk önce sistemimizde makinaya vereceğimiz bir boş ip buluyoruz ve bu ip adrese DNS sunucumuzda PTR kayıtlarını açıyoruz (ddve.domain.local). Bundan sonra DELL EMC ürünleri bütün sanal VM lerindeki gibi OVA failini import ediyoruz (resim 1). Sanal makine ismini belirliyorum (resim 2). Kuracağımız vCenter Server DataCenter ve Cluster seçiyoruz (resim 3). Açılan ekranda detayları görüyoruz ve NEXT diyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Kuruluma devam ediyoruz ve aşağıdakı resimdeki gibi kurulum aşamasında DDVE boyutuna göre seçenekler çıkıyor ben 16 TB kaynaklarla kurulum yapacağım (1). Sonrakı ekrana geçiyoruz ve varsayılan olarak 2 adet ETH ile kurulum yapıyoruz (2). NEXT diyelim ve kurulum için seçdiğim ayarların özetini görüyorum ve FINISH diyorum (3). Sonrasında vcenter arayüzünden ova VM-in deploy olduğunu görüyoruz (4).

Bu resim için metin sağlanmadı

Makine deploy olduktan sonra power on yapmıyoruz ve yedekleme alanı için kullanacağımız disk ekliyoruz bizim elimizdeki lisansa göre boyutu belirliyoruz. Makinayi Edit yapıyoruz. ADD NEW DEVICE kısmından Hard Disk yapıyorum (1). Bizim 16 TB lisansımız var ama ilkin aşama için 4 TB disk ekleyerek (2) devam ediyorum ihtiyaç olursa 16 TB kadar büyüte biliriz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Bundan sonra makinayı başlatıyoruz ve vmware web konsol ekranından kuruluma başlamamız için otomatik kurulum ekranı aşağıdakı resimdeki gibi yeşil CHECKED olması gerekiyor.

Bu resim için metin sağlanmadı

Otomatik kurlum bittikten sonra karşımıza login ekranı geliyor. DDVE default kullanıcı bilgileri user: sysadmin pasw:changeme ile login oluyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Şimdi açılan konsol ekranından DDVE temel ayarlarını yapalım. Login olduktan sonra bizi uzun bir sözleşme ekranı karşılıyor birkaç defa TAB basarak sonuna geliyoruz ve bizden default parolamızı değişilmesi isteniyor karışık bir parola belirleyip devam ediyoruz. Aşağıdaki resimdeki gibi network ayarlarını yapmamız için olan aşamaya geliyoruz (resim 1). Sonrasında ddve için önceden açtığımız dns kaydını domain ismini girerek devam ediyoruz ve şu an için ethv0 enable yapıyoruz ve ip bilglerini giriyoruz (resim 2). Default Geteway ve DNS server ip adresi girerek ENTER diyoruz ve yaptığımız ayarların özetini görüyoruz ve bunların kayıt olması için SAVE komutunu yazıp tekrar ENTER diyoruz (resim 3). Sonra lisans bilgilerini soruyor bu aşamayı GUI arayüzünden yapacağım için N diyerek geçiyorum (resim 4) ve DDVE konsol ekranına gelmiş oluyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Network ayarlarının doğru yazdığımızdan emin olmamız için dns sunucumu ping yapıyorum gördüğümüz gibi ping gidiyor ve arayüze erişe biliriz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Verdiğimiz IP ve DNS kaydını yazarak arayüze erişiyor, kullanıcı bilgilerini giriyor ve login oluyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

İlk önce lisans bilgilerini kontrol ediyorum ve lisanimizi girerek diğer işlemlere devam edelim. Lisans menusuna geliyoruz ve Replace Licenses diyoruz (resim 1) açılan pencereden License File kısmından (resim 2) lisansi indirdiğimiz klasöre geliyoruz ve 16 TB lisansı seçerek OPEN diyoruz (resim 3). Lisans menusundan tekrar kontrol ettiğimizde girdiğim lisansın aktif olduğunu görüyoruz (resim 4).

Bu resim için metin sağlanmadı

Bundan sonra arayüzden kontrol ettiğimizde servislerin deaktiv ve file systems oluşmadığını görüyoruz bunları DDVE makinasına ssh ile bağlanarak CLI arayüzden yapacağız. Önce bütün storage bilgilerini storage show all komutu ile kontrol ediyorum 4 TB disk alanimiz ve 14.55 TIB lisans kapestemizi görüyoruz. Disk Hadware kontrol etmek için disk show hardware komutunu giriyoruz (resim 1). İlk baş da eklediğimiz 4 TB diskimizi storage add dev3 komutu ile oluşturuyoruz (resim 2).

Bu resim için metin sağlanmadı

Bu işlemlerden sonra file system oluştura biliriz ve aşağıdaki resimdeki gibi filesys create komutunu giriyoruz ve bu işlem bir az zaman alıyor ve 5-10 dakika süre bilir. Bundan sonra file system ve ddboost servisleri enable edebiliriz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Bütün işlemler tamamlandı tekrardan DDVE arayüzüne bağlanalim. Servislerin aktiv ve file system in oluştuğunu görüyoruz.

Bu resim için metin sağlanmadı

Artık DDVE makinamızı ddboost oluşturup kullandığımız ddboost entegrasyonu olan yedekleme programları ile eşleştirip güvenilir yedek alabiliriz ya da lokalde kurulu olan fiziki data domain-den replication işlemi başlatabiliriz.