Dell EMC Yedekleme çözümü Data Domain DD6300 ile arşivleme, yedekleme ve felaket kurtarma için performans, verimlilik ve güvenilirlik gibi işlemleri bir arada yapabiliyoruz. Data Domain DD6300 küçük ve orta ölçekli veri merkeziniz için ideal, uyğun maliyetli bir depolama sistemidir. Saatte 24 terabayta kadar verim sağlayan DD6300, 8 saatin altındaki sürede 192 TB veriyi yedekleyebilir. Meta veriler için cache SSD’nin eklenmesi sayesinde, DD6300 önceki nesle göre daha hızlı performans sağlıyor. Yüksek hızlı, değişken uzunlukta Veri Alanı tekilleştirme ile tipik kullanımda yedekleme depolama alanınızı 10-30x azaltmış oluyoruz. Data Domain en önde gelen teknolojisi ddboost yedekleme yazılımlarıyla kendi üzerinden backup alınarak diğer çözümlere göre 20 kat daha hızlı backup alına bilinmektedir. Veri tekilleştire sayesinde hızlı backup alabiliyor ve backup süresini ve network üzerindeki trafikte azalmış olacaktır. Data Domain‘nın depolama kapasitesini artırmak genellikle Data Domain alanı başına ek bir disk rafı ekleme anlamına geliyor. Disk rafı olan Enclosure bağladıktan sonra yeni diskleriniz Unknown durumunda olacaktır. Bu, sistemin topolojisinde bir sorun olduğu anlamına gelmez, ancak disklerin henüz kullanımda olmadığını gösterir. Ancak bu, birkaç CLI komutuyla kolayca düzeltilir. Birinci adım fiziksel raflara kurmanız ve Data Domain denetleyicisine kablolama yapmamız gerekir. Bu yazıda, kurulum yapacağımız her biri 4 TB NL-SAS sürücülerle ağzına kadar doldurulmuş 1adet ES30 Enclosure ve DD6300 var. DD6300-a 1 adet enclosure ES30 için iki bağlantı noktası (3A ve 3C) kullanacağız. Aşağıda bağlantıyı nasıl yapacağımızın şemasını paylaşıyorum.
Enclosure –lar, Data Domain ‘ne bir LOOP şekilde bağlanır.
Kablolamaya dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü yanlış kablolama LOOP-a neden olur ve böylece depolama genişletmesi yapamayız. Bağlantılar bittikten sonara genişletme işlemini başlatıyoruz. Daha sonra Data Domain Consol ekranından enclosure show summary command ile kontrol ediyorum. Enclousere çevrim içi olmalıdır.
Unknown diskleri görüntüleyelim diskler Data Domain‘ne otomatik olarak eklenmez, ancak Unknown diskler olarak görünüyor. Diskleri listelemek için kullanabileceğimiz iki komut vardır storage show summary ve disk show state
Bu arada lisanslar kontrol etmemiz geriyor. ES30 Enclosure başına bir adet olmalıdır. Lisansı CLI‘i (license add <license key>) ya GUI aracılığıyla ekleyebiliriz ( System Settings > Licenses ). Şu an enclosure kullanabilir hale getirmek için storage add enclosure <enclosureid> komutunu çalıştırıyoruz
disk show state komutunu yazarak artık disklerin oluştuğunu görüyoruz ve diğer işlemlere devam ediyoruz.
Data Domain dosya sistemini genişletme işlemini başlatalım.
Kullanılabilir diskleri dosya sistemine eklememiz gerekiyor. Henüz Data Domain oluşturulmuş bir dosya sistemi yoksa, filesys create komutuyla oluşturabiliriz. Biz genişletme işlemi yapacağımız için filesys expand komutunu kullanarak sistemini genişletiyorum.
Bu noktada disk show state komutuyla sistemi kontrol ediyorum.
İşlemleri bitirmeden ve ekstra kapasiteyi kullanmaya başlamadan önce, tüm SAS bağlantısının iyi bir sırada ve doğru olduğundan ve üzerinden aktarılacak verileri yazmak için uygun olduğundan emin olmalıyız. İlk olarak ES30 Enclosure topolojisini enclosure show topology komutla kontrol ediyorum.
Stres testi yapıp sistemin sağlıklı çalıştığını test etkiden sonra (run the enclosure test topology <portnumber> duration <time in minutes>) sonra güvenilir yedek almağa devam edebiliriz.